Maanviljelijä Pekka Vehviläisen lausunto Biopallon upeista testipelto tuloksista

Pekka Vehviläisen lausunto Biopallon kotisivulle 

 Olemme siirtyneet tavanomaisessa viljelyssä uudistavaan viljelyyn. Isot kansainväliset elintarvikeyhtiöt ovat hankinnoissaan siirtymässä vastuullisesti uudistavilla viljelymenetelmillä tuotettuihin tuotteisiin. Nämä vaatimukset tulevat muuttamaan suuresti maataloutta, ja näitä toiveita on tuottajan kuunneltava. 

 

Uudistavalla viljelyllä tarkoitetaan viljelytapaa, jossa panostetaan maaperän hiilensidontaan ja eloperäisen aineksen lisäämiseen samalla, kun tavanomaisen viljelyn menetelmiä korvataan luonnonmukaisen viljelyn keinoilla niin pitkälle kuin se on mahdollista. Näiden muutosten avulla saadaan maaperä uudistumaan ja sen seurauksena maaperästä saatavien ravinteiden otto tapahtuu mikrobien, kasvien, sienirihmaston ja pieneliöstön yhteistyönä. Samalla maaperässä piilevä tautipaine pienenee, esimerkiksi sipulinviljelyä vakavasti haittaavat Fusarium-suvun sienitaudit vähenevät.

 

Maan eloperäisen aineksen osuuden lisääntyessä veden sitoutuminen ja varastoituminen maaperään lisää kasvien hyvinvointia sekä kuivana että sateisena kesänä. Pelloilla käytettävien koneiden työmäärät vähenevät, kun peltoja mekaanisesti käsitellään mahdollisimman kevyesti ja hellävaraisesti. Näin maaperän oma biodiversiteetti saa tehdä töitä rauhassa sitomalla hiiltä ja lisäämällä humusta peltoon. Maaperän mururakenteen paraneminen ja nopeampi lämpeneminen antavat keväällä nopeamman lähdön viljelyyn. Samoin monipuolisemman kasvilajiston viljely pellossa auttaa rikkaamman mikrobiflooran synnyttämiseen pellossa, jolloin kasvit voivat paremmin. 

 

Ohessa pari kuvaa Biopallon tuorekompostilla saaduista tuloksista. Laitoimme koekenttään Biopallon teknologialla tuotettua hygienisoitua tuorekompostia, johon oli lisätty pieni määrä biohiiltä ja seuraavana keväänä viljaa maanparannuskasviksi. Tänä kesänä koekentällä oli noin 100 jyvää yhdessä tähkässä ja siemenestä kasvoi 5-6 kortta, kun viereisellä hiekkaisella uudispellolla tähkässä oli vain muutama jyvä ja 1-2 kortta.

  

Maa kuntoon hiiliviljelyllä! 

Pekka Vehviläinen 

Sipulinviljelijä 

Edellinen
Edellinen

Luomuviljelijä / mentori Veli Rahikaisen lausunto Biopallon mullistavasta tekniikasta ja tuloksista

Seuraava
Seuraava

Jari Leppä, Suomen maatalous- ja metsäministeri vaikuttui Biopallon ilmastoteknologiasta