Luomuviljelijä / mentori Veli Rahikaisen lausunto Biopallon mullistavasta tekniikasta ja tuloksista

Olen toiminut viljelijänä pitkään, ja tilallani sipuli on ollut kaupallisena myyntituotteena viimeiset 15 vuotta. Oma mielenkiintoni johdosta tilallamme on viljelty vihanneksia luonnonmukaisesti. Tällä hetkellä toiminta on pienimuotoista, koska olen eläkkeellä. Viljelyyn liittyen toimin myös muiden viljelijöiden mentorina ja haluan siksikin ottaa kantaa viljelymenetelmistä käytävään keskusteluun.  Viljelyn ja mentoroinnin ohella harrastan testaustoimintaa ravinteiden oton tehostamisessa ja tautien torjunnassa. 

 

Maanhoidon perusta on eloperäisen aineksen lisääminen maaperään. Meillä tämä periaate tuli käyttöön jo vuonna 1981. Eloperäistä ainesta saadaan lisättyä maahan käyttämällä kaikenlaisia "puhtaita" eloperäisiä ruoantuotannon tähteitä ja sivuvirtoja sekä kompostimultaa. Luomuviljelyssä korostuu myös vuoroviljely: maan ravinnevaroja lataavia ja purkavia kasveja viljellään vaihdellen.  

 

Sipulilla ongelmana ovat pääasiassa Fusarium-sienitaudit. Tätä kasvitautiongelmaa on selvitetty yhteistyössä ammattiviljelijöiden kanssa. Sipulin istukas on iso ongelma: taudeista puhtaan istukkaan saanti on osoittautunut aina vain vaikeammaksi. Tautitorjuntaan istukkaalla käytän sädesientä (Mykostop) sekä otsonointia.  

 

Kasvien ravinteiden otto maaperästä perustuu oikeaan hiili-typpi-suhteeseen. Kasvuprosessia voi tehostaa typpeä lisäämällä. Mielestäni tarvittaisiin teollisessa mittakaavassa toimivaa kompostimullan tuotantoa. Sen lähtökohtana tulisi olla seos, jonka hiili-typpi-suhde on sellainen, joka tuottaisi nopeasti lämpöä. Tämän jälkeen seokseen tulisi lisätä puuhaketta, koska puuraaka-aine on tehokkainta tuottamaan sädesientä. Eri raaka-aineiden sekoitussuhde tulee suunnitella hyödyllisille sienille, bakteereille ja mikrobeille sopivaksi. Oman arvioni mukaan Biopallo-prosessin toimintamalli on tähän sopiva. 

 

Veli Rahikainen

luomuviljelijä / mentori

 

Edellinen
Edellinen

Kuopiolainen Biopallo Systems Oy keräsi kasvurahoituksen orgaanisen jätteen hiilirikkaaksi maanparannusaineeksi muuntavan teknologian kaupallistamiseen

Seuraava
Seuraava

Maanviljelijä Pekka Vehviläisen lausunto Biopallon upeista testipelto tuloksista